Hosteli
HI Hosteli u svijetu
Pariz
Pariz je jedan od najvećih gradova Evrope najpoznatiji kao glavni grad romanse. To je također glavni grad Francuske koji leži na rijeci Seinei. Danas kao jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, njegov status jednog od glavnih svjetskih globalnih gradova je osiguran.

SMJEŠTAJ U PARIZU

Dok ste u Parizu preporučujemo vam da odsjednete u HI hostelu Le d'Artagnan hostel smještejnom 15 minuta od centra Pariza, u blizini Eurolines autobusnog terminala. Ovaj omladinski hostel ima privatne i zajedničke sobe, besplatno kino, prostoriju sa igrama, internet, bar i kafeteriju i praonu. Krevetnina i doručak uključeni su u cijenu noćenja.

Adresa: 80 Rue Vitruve, 75020 Paris
Tel: 33-1-40323456.
Email: paris.le-dartagnan@fuaj.org

Više informacija o hostelu, fotografije, cijene i raspoloživost kapaciteta:

Napravite svoje rezervacije on-line ili pogledajte druge hostele u Parizu i kliknite ovdje: Hosteli u Parizu.
Da biste saznali više o hostelima u Francuskoj, posjetite Hostelling International stranice i kliknite ovdje: Hosteli u Francuskoj.

Molimo obratite pažnju da je rezervacija svih hostela u Francuskoj moguća samo za članove Hostelling Internationala.


ŠTO VIDJETI I RADITI U PARIZU

Ile de la Cité u Latinskoj četvrti je smješten u pariškoj katedrali, Notre Dame. Sagrađen u gotičkom stilu bio je dovršen 1345. Otvoreno svakim danom od 8 do 18.45 sati.
Quartier Latin  ima jednu od najvažnijih ulica u Parizu, Boulevard Saint Garmain, gdje ćete pronaći beskonačno mnogo kafića i knjižara. Ovaj dio je vrlo popularan kod mladih studenata.
Champs-Elysées je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih avenija u svijetu sa mnogo rezidencija, trgovina, barova i restorana među stablima kestenova. Champs-Elysées je duga 2 km, a završava na Place Charles de Gaulle gdje se nalazi Arc de Triomphe.
Gradnju Arc de Triomphea je naredio Napoleon; podnožje je grobnica nepoznatog vojnika. Sa gornje terase / vidikovca možete vidjeti dvanaest avenija koje se spajaju na tom mjestu.
Eiffelov toranj je postao globalna ikona Francuske i jedna od najprepoznatljivijih struktura u svijetu. Kao najviša građevina u Parizu, to je najposjećeniji spomenik u svijetu za koji treba platiti ulaznicu. Toranj je 324 metara visok ( 1063 ft ) i ima dostupna tri nivoa. Karte se mogu kupiti da bi se popeli stepenicama ili liftom na prvi i drugi nivo. Do prvog nivoa ima preko 300 stepenica, kao i od prvog do drugog nivoa. Treći i najviši nivo je dostupan samo liftom. Na oba, prvom i drugom nivou se nalaze restorani.
Muzej Louvre je gotovo nemoguće obići u jednom posjetu, tako da trebate odabrati koje prostorije ćete posjetiti prije nego uđete. Najpoznatija djela su "Venus de Milo", "Winged Victory" i remek djelo Leonarda da Vincija, Mona Lisa. Glavni ulaz u muzej je staklena piramida. Otvoren je od četvrtka do nedjelje od 9 do 18 sati, ponedjeljkom i srijedom do 21.45, zatvoreno utorkom. Nakon 15 sati ulaz je jeftiniji a prva nedjelja u mjesecu je besplatna.
Versailles se nalazi na rubu grada. Ova grandiozna palača svjedoči o monarhiji u Francuskoj. Kraljevska obitelj zajedno sa plemićima je živjela tamo okružena ekstravagantnim luksuzom. Kada hodate kroz različite sobe u dvorcu, zastanite i divite se pogledu na vrtove koji se mogu vidjeti iz Hodnika ogledala. Ukoliko planirate provesti dio popodneva u dvorcu, možete ponijeti hranu i ručati pored jezera ili velikim vrtovima iza građevine. Dvorac je otvoren od svibnja do rujna od 9 do 18. 30 sati, te od listopada do travnja do 17.30 sati.

Postoji nekoliko zabavnih parkova na rubovima grada ukoliko ćete imati vremena ih posjetiti. Park Asterix je posvećen poznatom stripu, a smješten je 30 km od centra Pariza. Ima predstave, ples, teatar, rolerkostere i vodene atrakcije. Euro Disney se nalazi 30 km od grada a prikazuje sve najpoznatije crtane likove na svijetu. Park ima rolerkostere, hotele, barove, restorane i golf terene.

JESTI VANI & NOĆNI ŽIVOT U PARIZU
Općenito cijene u restoranima su relativno visoke. Bolja ideja je kuhati u hostelskoj kuhinji. Najjeftinija opcija je tradicionalni baguette punjen mesom, sirevima, povrćem i različitim dresinzima. Još jedna jeftina i tradicionalna alternativa su extra tanke francuske palačinke imenom "crepes" koje mogu biti slatke i ukusne.
Noćni život je bogat po cijelom gradu. Za vrijeme toplijih mjeseci uobičajeno je vidjeti puno više ljudi do kasna kako šeću gradskim kvartovima. Pariz nije opasan, ali trebate biti oprezni kao i u svakom velikom gradu. Ako ste se planirali vratiti kasno u svoj smještaj, trebate se raspitati o prijevozu – metro vozi samo do 00.30 sati.
Od 40-tih Pariz je bio jedan od svjetskih centara jazza. Često se u ljetnim mjesecima priređuju besplatni koncerti na otvorenom. Kabarei su također veliki dio pariške povijesti. Najpoznatiji su Moulin Rouge, Le Lido i Les Folies-Bergere.

OBILAZAK PARIZA
Pariz ima šest željezničkih terminala.  Svi su međupovezani sa raznim dijelovima grada mrežom podzemne željeznice. Ovo je najbrži i najugodniji način putovanja na duže relacije po gradu. Vožnje su od 17.30 sati do 00.30 sati, a možete kupiti karte koje mogu smanjiti vaše troškove za javni prijevoz značajno.
Unatoč tome što je Pariz veliki grad, preporučljivo je da hodate što je više moguće kako biste iskusili pravi šarm ovoga grada.
Većina transatlanskih letova slijeće na Aéroport Roissy-Charles de Gaulle, 23 km od Pariza. Od tamo možete uzeti autobus do Roissy željezničkog kolodvora. RER linija B3 dolazi u centar Pariza za 45 min. Ista karta vrijedi u kombinaciji sa metroom. Sa Orly aerodroma trebate uzeti autobus do željezničke stanice Orly. C2 RER vozi 30 min do grada.
Pariz je spojen sa svim gradovima na kontinentu. Za dva sata možete stići u centar Londona ili Brusselsa.

 

Back to World Hostels

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Kumrovec) on hihostels.com: