Hosteli
Naši savjeti
Planiranje putovanja

HFHS će Vam pomoči u planiranju Vašeg putovanja te sigurnom, kvalitetnom i povoljnom boravku u željenoj destinaciji. Vaše putovanje započinje puno prije od ukrcaja u avion, automobil, vlak ili autobus. Dobro planiranje i istraživanje specifičnosti zemlje koje planirate posjetiti gotovo je jednako uzbudljivo i zanimljivo, a pomaže u kvalitetnoj priremi proračuna putovanja i stvari koje ćete nositi sa sobom.
Ovdje su neki od savjeta koji će Vam pomoći kako biste se dobro i odgovorno pripremili za svoje putovanje i sigurnije i opuštenije uživali na samom putovanju.

Dokumenti


• Provjerite da li je Vam je potrebna viza za zemlju koju posjećujete. Informacije i pregled viznog sustava možete dobiti na web stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija
• Provjerite Vašu putovnicu: valjanost putovnice (poželjno je da je putovnica valjana još najmanje 6 mjeseci nakon dolaska u stranu zemlju – vrlo često je to uvjet za dobivanje vize)
• Napravite nekoliko primjeraka fotokopija identifikacijske stranice Vaše putovnice. Jednu presliku ponesite sa sobom na put (držite presliku odvojeno od putovnice), a drugu presliku ostavite kod kuće. Preslika će Vam biti od velike koristi ukoliko izgubite na putovanju putovnicu. Gubitak putovnice odmah prijavite najbližem konzularnom uredu Republike Hrvatske.
• Izradite plan putovanja (detaljni ili barem okvirni) i dajte jedan primjerak obitelji ili prijatelju.
• Provjerite da li imate sve potvrde (vouchere) o smještaju i prijevozu.
• Isplanirajte svoj proračun putovanja. Odlučite koliko ćete ponijeti gotovine i koje kreditne kartice ili putne čekove ćete ponijeti sa sobom.
• Izvadite putno osiguranje. Razboliti ili ozlijediti se na putovanju zna biti vrlo neugodno. Razboliti se ili ozlijediti na putovanju i pri tome nemati putno osiguranje? Hm, probajte zamisliti koliko to može biti neugodno (skupo). Korisno je osigurati i Vašu prtljagu i putne karte.
• Posvetite pažnju zdravlju. Posjetite Vašeg doktora i provjerite da li su za zemlju ili zemlje koje posjećujete nužna cijepiva. Savjetujte se s Vašim doktorom i slijedite upute. Ukoliko sa sobom nosite lijekove koji se izdaju na recept svakako ponesite presliku sa sobom te uvijek nosite lijekove u izvornoj ambalaži (na taj način možete izbjeći neugodne situacije ukoliko Vaši lijekovi izazovu sumnjičavost carinika ili policije). Ako koristite naočale ili kontaktne leće ponesite sa sobom i zamjenski par.
• Ukoliko planirate voziti automobil u stranoj zemlji svakako izvadite međunarodnu vozačku dozvolu. Međunarodnu vozačku dozvolu izdaje Hrvatski auto klub.
• Preporučamo da prije odlaska na putovanje imate već osigurane povratne karte ili sigurne aranžmane povratnog prijevoza.
• Ukoliko planirate nabavljati i kupovati u stranoj zemlji različlite suvenire i slično, svakako obratite pozornost na stvari koje su zabranjene iznositi iz zemlje. Nastojte sačuvati račune za svaku kupovinu.

Razmislite:


• što želite i očekujete od Vašeg putovanja? Da li su Vaša očekivanja razumna? Na primjer, dobro proučite klimatske uvjete u zemlji koju posjećujete – ako putujete u regiju u kišovitom periodu, a očekujete dva sunčana tjedna, možete se ozbiljno razočarati čemu uzrok svakako ne leži u zemlji koju posjećujete već u Vašim nerealnim očekivanjima.
• Dobro se pripremite proučavajući kulturološke razlike. Razmislite da li će neke značajke u kulturi i običajima zemlje i regije koje posjećujete biti sputavajuće za Vas. Otkrivanje razlika u kulturi i običajima jedan je od najizazovnijih i najuzbudljivijih dijelova putovanja. Pripremite sebe na te razlike i nikako ne sudite negativno ili obezvređujuće o kulturama i običajima. Ljudi u zemljama koje ćete posjetiti žive pod pravilima svojih običaja i kulture godinama i stoljećima, puno prije nego što ste se Vi tamo pojavili, a nastavit će tako živjeti i nakon Vašeg odlaska. Nemojte ispasti smiješni ili čak neugodni u dodiru sa nekim značajkama kulture i običaja zemlje koje posjećujete. Svakako želite ispasti neuki i iznenađeni ako pri posjeti neke arapske zemlje vidite žene koje odjećom pokrivaju cijelo lice. 
• Objektivno se preispitajte – da li ste pažljivi ili skloni rizicima i avanturi, da li više preferirate spontanost ili pažljivo planiranje? Što mislite da će na Vašem putovanju predstavljati najveći izazov) Da li volite isprobavati lokalnu kuhinju? Naravno, samo putovanje će Vam donijeti nova iskustva i saznanja o Vama samima, ali oblikovati Vaše putovanje sukladno Vašim osobinama i interesima neće naškoditi.
• Nastojte stići na željenu destinaciju tijekom dana. Sigurnije je, a i lakše ćete se snaći jer će trgovine i banke biti otvorene, javni prijevoz dostupniji i sl.
• I ponovo – rezervirajte svoj smještaj unaprijed. Možda ćete tijekom putovanja naići na situacije kada ćete morati potražiti smještaj bez prethodne rezervacije što će također biti dio avanture i iskustva, ali nastojte to svesti na što manju razinu rizika.
• Iako ćete u mnogim destinacijama, naročito popularnim turističkim destinacijama, naići na mnogo smještajnih objekata, među ostalim i privatnim hostelima koji mogu biti odlični ali i loši i nesigurni, mi Vam radi sigurnosti i garancije standarda svakako preporučamo rezervaciju smještaja u Hostelling International hostelima. Svaki HI hostel je u nacionalnom hostelskom sustavu i nacionalna hostelska asocijacija garantira sigurnost i određenu razinu kvalitete usluga.  HI hostele možete rezervirati sami koristeći on-line rezervacijski sustav na našim web stranicama, ili za Vas to mogu učiniti naši regionalni uredi (ne plaćate dodatno za uslugu rezervacije u našim regionalnim uredima).
• Hosteli i njihovi standardi vrlo često su odraz općeg standarda u nekoj zemlji. Ne očekujte istu razinu hostela u npr. Švicarskoj i Indiji. No, svi HI hosteli će Vam osigurati kvalitetan i siguran ali i zabavan smještaj i u svakom hostelu ćete imati priliku susresti i upoznati se s putnicima iz cijelog svijeta. 

Želimo Vam sretno i sigurno putovanje!

 

Javite nam se, pišite nam o Vašim iskustvima s putovanja (mogu biti od koristi za druge mlade putnike koji planiraju posjetiti zemlju iz koje ste se vratili), pošaljite nam Vaše fotografije s putovanja. Rado ćemo Vaše putopise i fotografije objaviti na našim web stranicama ili magazinu Hosteler (uz Vaš pristanak, naravno). Možda otkrijete Vaš novi talent putopisca.
Materijale šaljite na info@hfhs.hr

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Pula) on hihostels.com: