Hrvatska
Dobro je znati
Nacionalni parkovi

NP Plitvička jezera

Temeljni fenomeni Nacionalnog parka su nizovi od 16 stubno poredanih većih jezera te nekoliko manjih, odvojenih sedrenim barijerama. Prekrasni vidici i zadivljenost ljepotom vodopada, sedrenih barijera i okolnog krajobraza ne prestaju. To je park koji osvaja, u bilo kojem razdoblju godine , svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja.

Više na: www.np-plitvicka-jezera.hr/

 

NP Risnjak

Dominantno izdignut nad zelenilom goranskih šuma, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena sa najvišim vrhovima, velebni je masiv Risnjaka. Jedan od najljepših hrvatskih vidikovaca sa kojeg se otvaraju beskrajni vidici na Kvarnerski zaljev, Kamniške i Julijske Alpe - Slovenski Snežnik, Klek, Bjelolasicu, Velebit, kao kruna kamenih uzvisina, izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m). Područje parka sastoji se od nekoliko cjelina. Vrlo je cijenjeno područje gornjeg toka rijeke Kupe, koje je prozvano čudesnom dolinom leptira zbog izvanrednog bogatstva, ponajviše danjih leptira koje nalazimo na tom prostoru.

Više na: www.risnjak.hr/

 

NP Brijuni

Najzanimljivija, najveća i najrazvedenija Brijunska skupina od 14 otoka i otočića duž zapadnoistarske obale. Nacionalni park Brijuni obuhvaćaju otoci Veliki Brijun, Mali Brijun, Sv.Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, Sv.Jerolim i Kozada. Obale su uglavnom niske i kamenite, iako lako pristupačne zbog horizontalne slojevitosti stijena, dok u nekim uvalama mjestimično ima šljunka i pijeska.

Više na: www.brijuni.hr/

 

NP Mljet

Nacionalni park Mljet  zauzima sjeverozapadni dio zaštićenog kopna i okolnog mora. Predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava u Jadranu na istoimenom otoku na krajnjem jugu Hrvatske. Jedinstveni panoramski izgled razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, te bogate ortografije okolnih brda što se strmo izdižu iznad morske površine. Vanjska obala, otvorena južnom moru, strma je i puna "garma" - urušenih pećina dok je obala okrenuta kopnu i buri niža je i pristupačnija...

Više na: www.np-mljet.hr/

 

NP Sjeverni Velebit

NP Sjeverni Velebit je najmlađi hrvatski nacionalni park. To su najatraktivniji i prirodno najvredniji prostori sjevernog dijela Velebita. Izuzetno velik broj atrakcija koncentriran je na malom prostoru ovog izrazito gorskog parka - veličanstvene krške forme Hajdučkih i Rožanskih kukova, jedinstveni botanički vrt u prirodi, Lukina jama, jedna od najdubljih na svijetu.

Više na: www.np-sjeverni-velebit.hr/

 

NP Krka

Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m prirodni je i krški fenomen svjetskog značaja te jedan od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske. Zbog osebujnog položaja te mozaičnog rasporeda različitih tipova staništa odlikuje izuzetno bogatom i raznolikom florom i faunom. Na tom je području utvrđeno 860 vrsta i podvrsta biljaka, među kojima je više ilirsko-jadranskih endema.

Više na: www.npkrka.hr/

 

NP Kornati

“Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.”(George Bernard Shaw). Nacionalni park Kornati su najgušća otočna skupina sredozemlja koja se sastoji od 101 otoka na površini od 224 km2. Svojom divljom i netaknutom prirodom privlače ljubitelje prirode, nautičare i ronioce iz cijelog svijeta željnih jedinstvenog osjećaja otkrivanja brojnih usamljenih otočića.

Više na: www.np-kornati.htnet.hr/

 

NP Paklenica

Uz istočnu obalu Jadranskog mora pa do najviših vrhunaca Velebita obilje je mnogobrojnih prirodnih fenomena i osobitosti. Ovo je prostor jedinstvenog i neobičnog dodira mora i planine, bogat šumama crnog bora i bukve, dubokim kanjonima okomito urezanim u glavni greben Velebita, krškim oblicima, jedinstvenim krškim reljefom s brojnim špiljama i jamama...

Više na: www.paklenica.hr/

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Veli Lošinj) on hihostels.com: