Putosfera
Footvolley - nogometne akrobacije na pijesku
Footvolley, kombinacija različitih elemenata nogometa i odbojke na pijesku, izuzetno je dinamičan i atraktivan sport koji sve suverenije zauzima svoje mjesto na sportskoj karti. Jedan je to od najbrže rastućih sportova u svijetu, a posebno je popularan u Brazilu, gdje je i izmišljen šezdesetih godina prošlog stoljeća
20.03.2012
Piše: Hrvoje Cukerić

Širom obale, ali i na kontinentu, ovih se dana iz zimskog sna 'bude' mnogi sportovi. I dok su odbojka, nogomet i rukomet na pijesku već učvrstili svoju poziciju u sportskoj ponudi na našim prostorima, odnedavno su 'ljetni' sportovi dobili jako pojačanje – footvolley.

Footvolley, kombinacija različitih elemenata nogometa i odbojke na pijesku, izuzetno je dinamičan i atraktivan sport koji sve suverenije zauzima svoje mjesto na sportskoj karti. Jedan je to od najbrže rastućih sportova u svijetu, a posebno je popularan u Brazilu, gdje je i izmišljen šezdesetih godina prošlog stoljeća.

'Rođenje' u otporu restriktivnoj vlasti

Priča o footvolleyju počela se, gotovo slučajno, razvijati u Rio de Janeiru davne 1965. godine na jednoj od najpoznatijih svjetskih plaža – Copacabani. Lokalni nogometaši doskočili su tadašnjoj odredbi restriktivne vlasti, koja je na plažama zabranila igranje nogometa, ali ne i odbojke. Kako bi i dalje uvježbavali svoje nogometne vještine, te nastavili uživati u omiljenoj zabavi na plaži, počeli su prebacivati loptu preko mreže jedinog 'legalnog' igrališta i – rođen je footvolley. Pravila igre u odnosu prema odbojci na pijesku razlikovala su se, kao i danas, samo u detalju da se lopta ne smije dodirivati - rukama.

Tijekom desetljeća igra se razvijala, a prva službena natjecanja počela su se održavati ranih devedesetih godina prošloga stoljeća. Nakon toga poklonika je bilo sve više. 'Footvolley virus' zarazio je i mnoge poznate nogometaše poput Ronalda, Messija, Ronaldinha, Kake, Torresa, Lamparda... S velikim zadovoljstvom igraju ga u slobodno vrijeme, a nerijetko se i sami natječu na nekom od turnira čime uvelike pridonose popularizaciji ovog sporta. Upravo je nedavno bivši nogometaš i brazilski reprezentativac Romario, inače aktivni footvolley igrač i svojevrsni ambasador ovog dinamičnog sporta postao počasnim predsjednikom svjetske footvolley federacije.

'Footvolley epidemija' stigla u Hrvatsku

Kako se 'footvolley epidemija' počela širiti cijelim planetom, postalo je pitanje vremena kad će taj atraktivni sport na pijesku otvoriti vrata i Hrvatskoj. Sudbonosnim se pokazao odlazak Ivana Maksića iz Pule na studij u Montgomery (Alabama, SAD). Sobu u studentskom domu dijelio je sa kolegom iz Urugvaja, koji je baš u to vrijeme osnivao footvolley organizaciju u svojoj zemlji te ga upoznao sa čarima dotad nepoznatog mu sporta. I eto sad već petu godinu u najvećem istarskom gradu egzistira i djeluje prva footvolley udruga u Hrvatskoj 'Footvolley Pula', koja trenutno broji 20-ak članova i kojom predsjeda spomenuti Maksić.

Međunarodni footvolley savez ubrzo im je počeo slati pozivnice za turnire. Zaredali su se nastupi na natjecanjima u Francuskoj, Egiptu, Portugalu, Austriji, Nizozemskoj... i dragocjeno iskustvo se gomilalo. Za razliku od Hrvatske koja unutar svojih granica nije još imala priliku ugostiti niti jedno footvolley natjecanje, diljem svijeta footvolley poprima sve više pobornika i postaje prava turistička atrakcija. Trenutačno se ovim sportom aktivno bave predstavnici 40-ak zemalja, tijekom godine igra se Svjetski kup po uzoru na teniski ATP i svaki tjedan negdje je na rasporedu turnir na kojem se skupljaju bodovi, da bi se na kraju godine proglasili najbolji parovi.

Zapaženi rezultati

Družina iz Pule malo po malo je povećavala broj svojih članova, a predan i ozbiljan rad rezultirao je odličnim nastupom na Svjetskom prvenstvu koje se održalo na plaži u Dubaiju krajem prošlog listopada. Na prvenstvu su nastupile 32 reprezentacije razvrstane u 8 skupina.

Naši predstavnici razigravanje u skupini prošli su neokrznuti, bez poraza i završili na čelu skupine. Redom su padale reprezentacije Bolivije, Rusije i SAD-a. U osmini finala iskusni Francuzi pokazali su se kao 'pretvrd orah' za naše momke. Završnica meča sa Francuskom bila je iznimno zanimljiva, ali ogromno iskustvo u nogama francuskih igrača i nedostatak sportske sreće udaljilo je naše predstavnike u daljnjoj borbi za medalje. Na kraju hrvatska reprezentacija završila je turnir na 9. poziciji, što je ujedno i najveći uspjeh hrvatskog footvolleyja.

Svjetsko prvenstvo Dubai 2011. organizirano pod pokroviteljstvom Šeika i Ministarstva sporta Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo je najbolje organiziran turnir ikada. Cijelokupna infrastruktura, logistika, gostoprimstvo, smještaj i ostali sadržaji bili su na vrhunskom nivou. Utakmice turnira uživo je prenosio poznati sportski kanal Dubai Sport. Tako da se nastup hrvatske footvolley reprezentacije mogao izravno pratiti na malim ekranima i u Lijepoj našoj putem satelita.

U Rio de Janeiru pokazni olimpijski sport

„Misija nam kontinuirano promovirati ovaj sport i proširiti ga širem naše zemlje jer interes i veliki potencijal igrača kod nas već postoji. U početnoj fazi razvijanje footvolleyja vidimo u povezivanju s već razgranatom mrežom natjecanja u odbojci na pijesku, jer dijelimo zajedničku infrastrukturu. No trenutačno nam je glavna preokupacija pripremanje dokumentacije kako bi resorno ministarstvo registriralo footvolley kao jedan od sportova. Nakon toga, kao što je već učinjeno u mnogim zemljama, krenut ćemo i prema Hrvatskom olimpijskom odboru kako bi footvolley postao član olimpijske obitelji. U tom trenutku put razvoju footvolleyja u Hrvatskoj bit će širom otvoren. Ipak, najveće priznanje moglo bi se dogoditi upravo u kolijevci ovoga sporta. Na Olimpijskim igrama koje će se 2016. održati u Rio de Janeiru footvolley bi, prema najavama, mogao biti uvršten među pokazne sportove“, kaže Maksić, koji se nada da će taj sport svojom atraktivnošću ubrzo pobuditi želju svih potencijalnih igrača da im se pridruže, stoga poručuje: „Želja nam je promovirati ovaj sport, najprije lokalno, a onda i šire, i voljeli bi već idućeg ljeta organizirati turnir. Svjetski kup nam je još uvijek prevelik zalogaj, no europska smotra s 10-12 ekipa sudionica ne bi bio nemoguć zadatak.“

„Nastupi na turnirima su nam od višestruke važnosti. Osim kvalitetnog nadmetanja i skupljanja prijeko potrebnog iskustva, Hrvatsku stavljamo na svjetsku kartu najbrže rastućeg sporta“, kaže Maksić i dodaje kako intenzivno ispituju i interes sponzora jer, u pravilu, veći dio troškova putovanja na turnire financiraju sami.

„Zasad smo za 2012. organizatorima potvrdili dolazak na turnire u Švicarsku, Austriju i Englesku. Ako se uspije popraviti naša financijska slika možda 'uleti' još koji turnir.“

Sudeći prema velikoj popularnosti koju je taj dinamičan i atraktivan sport ubrzo stekao, ali i talentu hrvatskih sportaša, uskoro bi i u toj igri naši predstavnici mogli zaredati zapažene rezultate.

Pravila igre

Footvolley bismo mogli nazvati kombinacijom nogometa i odbojke na pijesku, a igra se na pješčanom terenu veličine 9 sa 18 metara. U momčadi su dva igrača, a mreža je postavljena na visinu od 2,2 metra. Lopta veličine nogometne, ali posebne izrade, može se odigrati svim dijelovima tijela osim rukama. Prije nego što se lopta prebaci protivniku, dopuštena su tri dodira (kao i u odbojci na pijesku: primanje, dizanje, pucanje). Bod se dodjeljuje ako lopta dotakne protivnikovo polje, suparnik napravi prekršaj ili ne uspije vratiti loptu preko mreže. Pobjednik postaje momčad koja prva osvoji 21 bod (minimalno dva boda razlike), a u zahtjevnijim fazama natjecanja pobjednik je bolja momčad od maksimalno tri odigrana seta do 18 osvojenih bodova.

* Više informacija može se doznati na internetskoj stranici footvolley-croatia.com.

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Samobor) on hihostels.com: