Putosfera
Minimundus - proputujte cijeli svijet u jednom danu
Ako želite probuditi dijete u sebi, zabavni park minijaturnih svjetskih znamenitosti u Klagenfurtu pravo je mjesto za vas, svijet u malom
09.06.2014
Piše: Paulina Babić

Oduvijek mi je bila želja proputovati svijet, no dok ne postanem Ronaldov sportski menadžer odlučila sam posjetiti zabavni park Minimundus u Klagenfurtu, mjesto na kojemu se nalaze gotovo sve poznate svjetske znamenitosti u minijaturnom obliku. Dogovor je brzo pao, četvero vječne djece krenulo je put Austrije.

Prije svega, zahvalit ćemo tvorcu navigacijske aplikacije i gospođici Emiliji koja nas je navigirala cijelim putem jer da nije bilo nje još bi se više izgubili. Mali savjet svima: idite preko Tržiča da izbjegnete austrijski Autobahn ali pratite savjete navigacije ili kartu jer ako se nađete usred planine s nepopločenim strmim putom – na krivom ste pravcu! Mi smo ignorirali savjete gospođice Emilije jer smo mi najpametniji pa smo zalutali 20km u krivom pravcu. No, sve je to dio avanture! Vratili smo se na pravi put i začas smo bili pred Klagenfurtom (ma kako god zvučalo, ovo nije vic o Sloveniji).

Još jedan savjet vozačima: vozite sukladno ograničenjima brzine. Otkad sam položila vozački ispit nikad me nije zaustavila policija, no na ulasku u Klagenfurt...hop – palica stop! Sve što sam znala od engleskog jezika je palo u vodu jer su mi se noge odsjekle kad sam vidjela policajca. Drhtavim glasom sam samo uspjela prozborit: "Can you..?", a policajac kad je vidio treptanje okica triju djevojaka, samo se nasmijao i rekao: "Yes, I can. Drive carefully!" Odahnuli smo. Kad smo napokon ušli u park sve smo zaboravili. 

Iva, Dora, Dino i Paulina u zemlji čudesa. Stvarno zaboravite sve brige i probleme. Šarenilo boja, dječji smijeh, škljocanje fotoaparata na sve strane.

Park u svom sastavu ima oko 150 minijaturnih građevina iz 52 države svijeta i pet kontinenata na površini od 26.000m² napravljenih u omjeru 1:25. Opera u Sydneyju, Eiffelov toranj, Taj Mahal, Bazilika Sv. Petra, Kip slobode samo su neke od građevina koje ćete vidjeti u Minimundusu. Nakon minijaturne zagrebačke crkve sv. Marka, koja je u Minimundusu stajala do 2005. godine, svjetionik Porer je druga hrvatska građevina izložena u parku.

Iznenadit će vas broj hrvatskih izletnika u parku. Osjećali smo se kao doma. Međutim, osnovnoškolci koji su taj dan bili na izletu nisu bili svjesni koliko je u parku ljudi koji ih zapravo razumiju pa smo se naslušali i svakakvih dječačkih komentara :)

Nakon obilaska cijelog parka sretni i zadovoljni krećemo za Zagreb. Divan i radostan dan upisali smo u svoje pamćenje, a slike nam ostaju kao podsjetnik da uvijek budimo dijete u sebi. 

Ulaznica u park Minimundus, koji je od Zagreba udaljen oko 250 km, iznosi 13 eura za odrasle (12 eura za studente) te 8 eura za djecu pri pojedinačnim posjetama. Grupne posjete ostvaruju popust pa ulaznice iznose 10 eura za odrasle (9 eura za studente) te 6 eura za djecu. Prihod od ulaznica ide ustanovi za pomoć djeci "Rettet das Kind", koja je vlasnik parka.

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Veli Lošinj) on hihostels.com: