Putosfera
Minimundus - proputujte cijeli svijet u jednom danu
Ako želite probuditi dijete u sebi, zabavni park minijaturnih svjetskih znamenitosti u Klagenfurtu pravo je mjesto za vas, svijet u malom
09.06.2014
Piše: Paulina Babić

Oduvijek mi je bila želja proputovati svijet, no dok ne postanem Ronaldov sportski menadžer odlučila sam posjetiti zabavni park Minimundus u Klagenfurtu, mjesto na kojemu se nalaze gotovo sve poznate svjetske znamenitosti u minijaturnom obliku. Dogovor je brzo pao, četvero vječne djece krenulo je put Austrije.

Prije svega, zahvalit ćemo tvorcu navigacijske aplikacije i gospođici Emiliji koja nas je navigirala cijelim putem jer da nije bilo nje još bi se više izgubili. Mali savjet svima: idite preko Tržiča da izbjegnete austrijski Autobahn ali pratite savjete navigacije ili kartu jer ako se nađete usred planine s nepopločenim strmim putom – na krivom ste pravcu! Mi smo ignorirali savjete gospođice Emilije jer smo mi najpametniji pa smo zalutali 20km u krivom pravcu. No, sve je to dio avanture! Vratili smo se na pravi put i začas smo bili pred Klagenfurtom (ma kako god zvučalo, ovo nije vic o Sloveniji).

Još jedan savjet vozačima: vozite sukladno ograničenjima brzine. Otkad sam položila vozački ispit nikad me nije zaustavila policija, no na ulasku u Klagenfurt...hop – palica stop! Sve što sam znala od engleskog jezika je palo u vodu jer su mi se noge odsjekle kad sam vidjela policajca. Drhtavim glasom sam samo uspjela prozborit: "Can you..?", a policajac kad je vidio treptanje okica triju djevojaka, samo se nasmijao i rekao: "Yes, I can. Drive carefully!" Odahnuli smo. Kad smo napokon ušli u park sve smo zaboravili. 

Iva, Dora, Dino i Paulina u zemlji čudesa. Stvarno zaboravite sve brige i probleme. Šarenilo boja, dječji smijeh, škljocanje fotoaparata na sve strane.

Park u svom sastavu ima oko 150 minijaturnih građevina iz 52 države svijeta i pet kontinenata na površini od 26.000m² napravljenih u omjeru 1:25. Opera u Sydneyju, Eiffelov toranj, Taj Mahal, Bazilika Sv. Petra, Kip slobode samo su neke od građevina koje ćete vidjeti u Minimundusu. Nakon minijaturne zagrebačke crkve sv. Marka, koja je u Minimundusu stajala do 2005. godine, svjetionik Porer je druga hrvatska građevina izložena u parku.

Iznenadit će vas broj hrvatskih izletnika u parku. Osjećali smo se kao doma. Međutim, osnovnoškolci koji su taj dan bili na izletu nisu bili svjesni koliko je u parku ljudi koji ih zapravo razumiju pa smo se naslušali i svakakvih dječačkih komentara :)

Nakon obilaska cijelog parka sretni i zadovoljni krećemo za Zagreb. Divan i radostan dan upisali smo u svoje pamćenje, a slike nam ostaju kao podsjetnik da uvijek budimo dijete u sebi. 

Ulaznica u park Minimundus, koji je od Zagreba udaljen oko 250 km, iznosi 13 eura za odrasle (12 eura za studente) te 8 eura za djecu pri pojedinačnim posjetama. Grupne posjete ostvaruju popust pa ulaznice iznose 10 eura za odrasle (9 eura za studente) te 6 eura za djecu. Prihod od ulaznica ide ustanovi za pomoć djeci "Rettet das Kind", koja je vlasnik parka.

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Rijeka) on hihostels.com: