Putosfera
Pariz - grad ljubavi
Ovo je priča o našem putovanju u Pariz: grad svjetlosti, ljubavi, umjetnosti i mode koji će nama ipak najviše ostati u sjećanju kao grad ljubavi
03.07.2014
Piše: Petra Babin

Oduvijek sam htjela posjetiti Pariz i saznati što to krije najromantičniji grad na svijetu. Kako dečko i ja obožavamo putovati, nakon što sam uspješno privela kraju studiranje krenuli smo s ispunjavanjem moje želje. Budući da je nama putovanje=odmor, odlučili smo se za organizirano putovanje s agencijom. Iako je vožnja autobusom dosta naporna, takva vrsta putovanja ima i svoje prednosti kao što je mogućnost posjeta usputnih gradova na putu do samog odredišta. Tako smo posjetili Karlsruhe, Strasbourg i Reims, gradić u pokrajini Champagne-Ardenne gdje nismo odoljeli da ne kupimo pravi šampanjac.

Moram pohvaliti vodiča koji nas je dodatno zaintrigirao svojim pričama i potaknuo još veće uzbuđenje prilikom ulaska u Pariz. Vožnja Champs-Elyseeseom, najpoznatijom ulicom na svijetu izazvala je oduševljenje svih putnika. No, dolazak na trg Trocadero, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Eiffelov toranj, za mene je bio poseban doživljaj. Ni sluteći, doživljavam prosidbu kakva se viđa samo na filmovima. U najmanju ruku osjećala sam se kao Carrie sa svojim najdražim Facom. Ljepši trenutak nije mogao biti: u pozadini zvuci violine, pogled koji ostavlja bez daha i nas dvoje na jednom od meni najljepših mjesta na svijetu. Sve je bilo nekako spontano, a opet s druge strane planirano jer je dečko čekao pravo mjesto i pravi trenutak. Kad sam mu rekla da je to mjesto na kojem bih boravila svaki dan, uz svu svoju tremu nije dvojio ni sekunde da me zaprosi.

Sutradan smo obišli Napoleonov grob te moderni dio Pariza. Večer provodimo na Eiffelu. Iako se bojim visine, nekako sam pobijedila strah te došla do samog vrha što mi je kasnije bilo i drago jer je pogled fantastičan. Iako smo ostatak večeri izgubili tražeći baku suputnicu koja se navodno izgubila, sve je dobro prošlo jer je baka već čekala našu grupu odmarajući se u hotelu do kojeg je došla taxijem. Super-baka.

U Versaillesu smo se osjećali kao kraljevi, osim što smo iskoristili sve moguće popuste kao studenti – iako to više nismo, obišli smo cijelu palaču kao i vrt vozeći se vlakićem.

Romantična vožnja Seinom bila je šlag na kraju. To je nešto što ne smijete propustiti prilikom posjeta ovom gradu. Tek tada shvaćam pravi smisao Pariza - grada svjetla i romantike.

Nismo zaboravili obići i Monmartre gdje smo više puta upozoreni da pazimo svoje stvari, pa sam cijelo jutro provela grčevito držeći svoju torbu. Za kraj smo razgledali i katedralu Notre-Dame te na mostu The Pont des Arts zapečatili svoju ljubav lokotom i bacili ključić u Seinu. Nadamo se da se ključić neće vratiti!

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Pula) on hihostels.com: