Putosfera
Vaši postupci su važni! Budite odgovoran putnik!
Ako ste jedan od više od milijarde turista koji putuju po svijetu svake godine onda imate moć napraviti razliku, promijeniti svijet
30.03.2014
Piše: Collette Delle Grazie

Svjetska turistička organizacija, UN-ov ured za droge i kriminal i UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu udružili su snage kako bi uključili turiste u globalnu borbu protiv krijumčarenja ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, kulturnih artefakta, droge i krivotvorene robe. Kampanja "Vaši postupci su važni - budite odgovoran putnik", pokrenuta je 5. ožujka, a ima za cilj podizanje svijesti među turistima o kriminalnim aktivnostima koje su često skrivene iza šarenih suvenira i egzotičnih proizvoda na koje putnici mogu naići. Ova kampanja poziva sve turiste da budu odgovorni putnici i pomognu smanjiti globalnu potražnju za takvim proizvodima kroz svoje postupke.

Zamke na koje turisti trebaju obratiti pažnju:

Trgovina ljudima

Prilikom posjete stranoj zemlji ne upadajte u zamku promicanja trgovine ljudima. Ako smatrate da je netko prisiljen raditi protiv svoje volje, mislite da je zlostavljan ili ako vidite nešto što vam je sumnjivo u baru ili restoranu, trebate to prijaviti.

Uništavanje biljnog i životinjskog svijeta

Protuzakonito ubijanje zaštićenih divljih životinja i protuzakonita eksploatacija biljaka i šuma su zločini koji imaju razoran učinak na okoliš, lokalnu egzistenciju i biološke raznolikosti. Razmislite dvaput prije kupnje ili konzumiranja nečega izrađenog od egzotičnog drveta ili divlje životinje jer to može pridonijeti njihovom izumiranju ili eksploataciji.

Izrabljivanje umjetnina

Kulturna dobra, kao što su tradicionalne rezbarije, keramike i antikviteti mogu biti atraktivan poklon, ali pazite da nesvjesno ne kupite ukradene, protupravno iskopane ili opljačkane artefakte. Svaki dan, bezbroj mjesta i znamenitosti diljem svijeta bivaju opljačkani od strane specijaliziranih mreža organiziranog kriminala koji tu robu prodaju. Prije nego kupite neku umjetninu, uvjerite se da ima dokumentiranu i pravnu povijest i da se može izvoziti.

Nedopušteni lijekovi/droge

Trgovina drogom nije vrijedna rizika, to je protuzakonito i ako vas uhvate završit ćete u zatvoru s teškim posljedicama. Ponekad bande koriste putnike kao "biljke" i dojavljuju vlastima da bi stvorili diverziju za daleko veće pošiljke. Nikad ne nosite pakete ili prtljagu za bilo koga drugog, jer neznanje nije obrana protiv zakona.

Krivotvorena roba

Možda izgleda jeftino, ali većina krivotvorene robe je neetički proizvedena i može doprinijeti prisiljenom radu ili lošim uvjetima rada i velikom utjecaju na okoliš. Možda mislite da ćete pomoći malom tržištu ili uličnom prodavaču, ali iza takve prodaje su često kazneni interesi (prisiljavanje ili iskorištavanje prodavača i proizvođača). Što je još važnije, vaš novac može financirati skupine organiziranog kriminala koje na raznolike načine peru novac. Kupujte etički dok ste u inozemstvu!

Za više informacija o tome kako možete podržati kampanju 'Vaši postupci su važni - budite odgovoran putnik' posjetite www.bearesponsibletraveller.org.

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Pula) on hihostels.com: