Vijesti
Davor Rostuhar – ispunjeni san!
Mladi putopisac je samostalnom ekspedicijom ostvario svoj san i osvojio Južni pol.
18.01.2018
Davor Rostuhar

Nakon uspješne crowdfunding kampanje „Polar Dream“, putopisac Davor Rostuhar je ostvario svoj san i uspio doći do Južnog pola.

Davor Rostuhar je osoba za koju možemo reći da je proputovala skoro cijeli svijet, no za razliku od drugih on se može pohvaliti da je vlastitim snagama osvojio najjužniju točku ove planete. Davorov san da samostalno, pješice, vukući sanjke kroz snijeg, opremljen samo najnužnijim potrepštinama za preživljavanje u polarnim uvjetima, dođe do Južnog pola se ostvario jučer i to 3 dana ranije nego što je planirao.

Davor je u svoju avanturu krenuo prije 47 dana sa ruba Antarktike iz Hercules Inlet-a putujući tzv. Hercules rutom, prema svojem cilju udaljenom oko 1200 kilometara na Južnom polu. Sanjke koje je vukao su težile 130 kilograma i ekspediciju je planirao i izveo sam, bez dostave hrane, vanjske pomoći ili motornih strojeva.

Ova ekspedicija je ostvarena uz pomoć brojnih donatora i podržavatelja kampanje „Polar Dream“ bez čije pomoći Davor ne bi postao jedan od rijetkih ljudi koji su samostalno došli do Južnog pola.

Tijekom svoje avanture Davor je snimao putovanje, vodio dnevnik i pažljivo bilježio svaku sitnicu kako bi u budućnosti svoje iskustvo mogao pretočiti u knjigu „Polar Dream“i time čitateljima približio situaciju preživljavanja i putovanja u surovim polarnim uvjetima.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez je podržao Davora Rostuhara i u prijašnim projektima poput „Hrvatska iz zraka“ i  tijekom senzorne izložbe „Put oko svijeta u pola sata“.

Nadamo se kako će Davor nastaviti sa svojim avanturama i putovanjima jer postoji još puno mjesta na svijetu koje nam nije pokazao. 

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Rijeka) on hihostels.com: