Vijesti
Polarna ekspedicija Davora Rostuhara
Uključite se u crowdfunding kampanju
23.06.2017
Photo by D. Rostuhar

Njegovo ime je Davor Rostuhar. Možda ste čitali neku od pet putopisnih knjiga koje je objavio, možda ste vidjeli neku od brojnih reportaža koje je napisao za National Geographic i Meridijani, a  možda ste vidjeli njegovu izložbu „Hrvatska iz zraka“ ili istoimenu fotomonografiju. Neki ga od vas možda znaju sa Sljemena ili s nasipa, gdje ste ga vidjeli kako vuče kamionske gume i pitali se: „Zašto?“ 

Odgovor je jednostavan, zato što želi izvesti posljednju veliku, klasičnu ekspediciju koju Hrvati još nisu napravili: prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol.

Ekspedicija na Južni pol smatra se uspješnom ukoliko se prijeđe put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj „Hercules“ ruti iznosi 1200 kilometara. On taj put planira prevaliti u 50 dana i to:

  • sam, bez pomagača
  • unsupported (bez dostave hrane i opreme - svu opremu vući će za sobom na 130 kg teškim saonicama) i
  • unassisted (bez upotrebe vanjske energije poput vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.).

To je dosad postiglo samo 20 ljudi, iz sedam različitih država.

Taj san Davor sanja već 15 godina, a posljednje dvije godine se za njega aktivno priprema.
Cijeli život slijedi svoje snove. To nije lako, ali Davor kaže da se itekako isplati, jer duhovno bogatstvo koje čovjek ima dok živi ispunjenim životom i kad radi ono što voli jest naprosto neprocjenjivo!

U ovom projektu letvica je postavljena daleko iznad bilo čije zone udobnosti te, sada, Davor proučava što sve treba napraviti da uspije ostvariti svoj san.

No, Davor svoj san želi podijeliti i s drugima, stoga ćete u realnom vremenu moći pratiti svaki njegov korak te zajedno s njime osvajati Antarktiku.

Njegova ideja je da projekt „Polarni san“ zapravo postane uzbudljiv putopis uživo, pri čemu je putovanje od obale Antarktike  do Južnog pola  samo forma, odnosno, samo vanjski okvir unutar kojeg se odvija ono veće i važnije putovanje – pokušaj ostvarivanja jednog dječačkog sna.

To je njegova svrha, njegov smisao. Davor slijedi svoj san i pritom ga pokušava preoblikovati u umjetnost, predstavljajući ga ljudima kroz knjige, izložbe i predavanja te tako pokušava nadahnuti i druge da slijede svoj san.

Uključi se i ti u pleme sanjara i podrži ekspediciju kroz crowdfunding kampanju.

Možeš naručiti neki od super „perkova“ koji se nude u crowdfunding kampanji, ispričati svoj san, poruku podrške ili proširiti Davorovu priču… Svi dodatni detalji nalaze se na linku.

Perkovi su tzv. nagrade koje se nude u zahvalnost za podršku, tako da nije riječ o čistoj donaciji. Postoje konkretni i simbolični perkovi. Konkretni perkovi su npr. kompleti Davorovih dosadašnjih knjiga - komplet 5 putopisnih knjiga je 70,00 USD, a komplet fotomonografija i multimedijalni DVD "National Geographic - Hrvatska iz zraka" je 48,00 USD. Taj paket vam stiže već sljedeći mjesec ukoliko sada podržite njegovu kampanju.

Drugi konkretni perk za 20,00 USD je primjerice  personalizirana razglednica koju će Vam Davor poslati s Južnog pola. Treći perk je knjiga „Polarni san“ koju tek planira napisati po završetku  projekta i ekspedicije. Kupnjom te, još ne napisane knjige (za 30,00 USD), sami čitatelji mogu sudjelovati u stvaralačkom procesu zajedno s Davorom. 

Vrlo je popularan jedan „simbolični“ perk, koji se zove „Be part of the history“ a znači da će Davor napisati imena uplatitelja tog perka (100,00 USD) na zastavu koju nosi na Južni pol. Drugi simboličan perk, koji je ujedno i najjeftiniji samo 10,00 USD, i zove se "Vjetar u leđa".

Osim spomenutih perkova, Davor nudi i veće perkove poput motivacijskog predavanja (za razne institucije, firme, timove) ili dva sponzorska paketa – perka.  Najveći perk koji košta 10.000,00 USD nudi i priključivanje ekspediciji – točnije uvodnom dvotjednom putovanju uz obalu Antartike na ledolomcu.

Pomozimo Davoru da osvoji Južni pol!

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Samobor) on hihostels.com: